Eerste veilingdag, dinsdag 16 mei
Op de Voorjaarsveiling van het Venduehuis der Notarissen is de door de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990) beschilderde zeecontainer dinsdagavond 16 mei verkocht voor de hamerprijs van ruim 1 miljoen euro aan een vermogende verzamelaar. Dit is het hoogste bedrag dat tot op heden voor een kunstwerk bij het Venduehuis is betaald. Het kunstwerk werd in de zomer van 1987 door Haring geschilderd en cadeau gedaan aan de Channel Surf Club in Knokke. De surfclub gebruikte de container als opslag voor het materiaal en werd al snel een toeristische trekpleister. De badstad Knokke gebruikte de afbeelding van de container op het strand als beeldmerk voor de stad.

Naast dit kunstwerk van Keith Haring kwam dinsdagavond bij het Venduehuis Den Haag een groot aantal andere internationale avant-garde kunstwerken onder de hamer. Voor het grafische werk van Pierre Alechinsky was internationaal veel belangstelling. Voor de monumentale prent ‘A l‘aveuglette’/ Blindly uit 1974 van Alechinsky werd 22.320 euro (inclusief opgeld) neergeteld. De prent die uit drie delen bestaat en oplagenummer 24 heeft, meet maar liefst 185 x 285 cm en is gedrukt in een oplage van 40 exemplaren.

Bij de Nederlandse kunst sprongen de resultaten voor de schilderijen van Wim Oepts (1904-1988) in het oog. ‘Dorpsplein’ (in Zuid-Frankrijk) verwisselde voor 24.800 euro (inclusief opgeld) van eigenaar. Voor ‘Landschap in de Dordogne’ werd 23.560 euro (inclusief opgeld) neergeteld. De verrassing van de avond was de veiling van het werk ‘Trunk’ van Walter Swennen voor 22.320 euro (inclusief opgeld). In Nederland is deze Belgische kunstenaar weinig bekend maar in de ons omringende landen des te meer. Ook voor het werk van de Belgische schilder Jo Delahaut (1911-1992) meldden zich vele gegadigden bij het Haagse veilinghuis. Kavel 0131, ‘Péol’ werd aangekocht voor 19.840 euro (inclusief opgeld). Op de twee schilderijen van zijn landgenoot Maurice Wyckaert (1923-1966) werd via maar liefst 10 telefoonlijnen meegeboden. Beide werken werden verkocht voor 15.480 euro (inclusief opgeld).

Tweede veilingdag, woensdag 17 mei
Op de tweede dag van de vierdaagse Voorjaarsveiling op woensdag 17 mei is een schilderij uit het atelier van Willem van der Velde (1633-1707) aangekocht voor 29.760 euro (inclusief opgeld). Daarmee werd dit schilderij het duurste kavel van de tweede veilingdag. Het imposante zeegezicht stelt een Engels koopvaardijschip voor dat een schot lost terwijl het voor anker ligt. Het Engelse onderwerp zorgde voor veel belangstelling van overzee.

Ook voor het schilderij van Antonio Piotrowski (1853-1924) moesten alle telefoonlijnen worden ingezet om de vele buitenlandse geïnteresseerden te kunnen laten meebieden. Het werk verbeeldt de arrestatie van een adellijke Poolse man in aanwezigheid van zijn familie. De voorstelling toont een belangrijk moment in de Poolse geschiedenis bekend als de Januari Opstand van 1863. Het olieverfschilderij uit 1882 werd verkocht voor 27.280 euro (inclusief opgeld).

Het ingetogen portret van een Balinese jongen met een hibiscusbloem achter het oor van Antonio Blanco (1911-1999) werd verkocht voor 18.600 euro (inclusief opgeld). Dit werk was ter veiling aangeboden op een recente taxatiedag in Amsterdam bij onze adviseur Frans Leidelmeijer.

Een klein maar prachtig stilleven met tere roze rozen op een leistenen dorpel van Margaretha Roosenboom (1843-1896) verwisselde na een pittige biedstrijd voor eveneens voor 18.600 euro (inclusief opgeld) van eigenaar.

Derde veilingdag, donderdag 18 mei
Op donderdag 18 mei werd voor een zilveren terrine met deksel 23.560 euro betaald (inclusief opgeld). De elegante terrine, met het wapen van Prins Willem IV, werd gemaakt in Den Haag in 1736 door J. Tullier. Een klein zilveren doosje van 6 x 5 x 6 cm werd aangekocht voor 21.080 euro (inclusief opgeld). Het was een zogenaamd knottenkistje, een huwelijksgeschenk gemaakt door Claas Wopkes. Deze zilversmid was in Bolsward actief vanaf 1593. Het knottenkistje was voorzien van de gravering ‘getrout tot in den Doot ‘. Zeker vermeldenswaard is ook de opbrengst van een houten kistje met drie zilveren theedoosjes. Het houten kistje met fraai inlegwerk van meerdere houtsoorten was bekroond met een ananas. De zilveren theedoosjes pasten hier heel precies in. Zij werden gemaakt door J.C. van Hemert in 1798. Ook dit kavel werd verkocht voor 21.080 euro (inclusief opgeld).

’s-Avonds, in de juwelenveiling, was er bijzonder veel internationale belangstelling voor een zevental broches met diamanten, saffieren, koraal en smaragd met blad- en dierfiguren. De juwelen waren afkomstig van een Nederlandse ondernemersfamilie die de sieraden destijds voornamelijk in Genève en New York kocht. De markt is op zoek naar gesigneerde juwelen van uitzonderlijke kwaliteit. De hoge verkoopprijzen die door ons veilinghuis werden gerealiseerd bevestigen dit. Een art deco platina broche van Cartier met smaragd en diamant in de vorm van een gestileerd boompje bracht 49.600 euro op (inclusief opgeld). De hoogste opbrengst werd behaald met een 18k gouden en platina broche met gekalibreerde saffieren en diamanten van Van Cleef & Arpels. Dit juweel werd aangekocht voor 81.840 euro (inclusief opgeld).

Vierde veilingdag, vrijdag 19 mei
De veiling van Chinees porselein startte veelbelovend met het eerste kavel van de ochtend, een geglazuurde celadon longquan vaas uit de late Yuan, vroege Ming dynastie, 14e eeuw. De vele internationale belangstellenden stuwden de prijs op tot een aankoopprijs van 37.200 euro (inclusief opgeld). Voor een peervormige blauw witte vaas met een decor van griffioenen, Daoguang met zhuanshu merk, met een hoogte van 31 cm, werd 15.480 (inclusief opgeld) betaald. Bij het Europees porselein en aardewerk werden twee Delfts polychrome figuurstukjes van een man met een biervat op de schouders en een vrouw met een mand op het hoofd verkocht voor 5.160 euro (inclusief opgeld).

In de middag werden onder meer meubelen geveild met mooie resultaten voor een ronde Empire tafel van Joseph Chapuis (1765-1864) met een grijs marmeren bovenblad uit ca. 1810 (verkocht voor 9.288 euro inclusief opgeld) en twee Hollands Biedermeier armstoelen met geelgroene velours bekleding uit circa 1820 (voor 5.676 euro). Een 19e eeuws Frans kabinet op een onderstel in Lodewijk XVIe stijl werd aangekocht voor 8.000 euro (inclusief opgeld).

Terug naar nieuwsberichten