Background Image

Het laatste nieuws

Rada Yakova Prelude to a Kiss

Op 24 november opent het Venduehuis der Notarissen in Den Haag zijn deuren voor de tentoonstelling ‘Prelude to a Kiss’ van de Bulgaarse kunstenares Rada Yakova. Haar eerste solo tentoonstelling is gewijd aan het thema van de jonge vrouw. Op expressieve wijze, soms met grove verfstroken en felle kleuren dan weer op meer ingetogen wijze met een sober kleurenpalet geeft zij uitdrukking aan de vrouw in al haar vrijheid en onafhankelijkheid. Yakova: “In Bulgarije en Wenen genoot ik een klassieke kunstopeiding, daar heb ik heel veel aan gehad. In Nederland voel ik me vrij om te experimenteren en mijn eigen beeldtaal te ontwikkelen. In mijn schilderijen zoek ik naar de juiste balans tussen die twee uitersten die allebei bij mij passen.’

Lees meer

Veiling Ron Klein Breteler Collection zeer succesvol verlopen

Op donderdagavond 26 oktober werd in de tot de nok toe gevulde grote zaal in Pulchri Studio de Ron Klein Breteler Collection geveild. 95% van de 225 kavels moderne en eigentijdse kunst werd verkocht waarvan ca. 39 % aan online bieders. Tot de laatste hamerslag bleef de zaal goed gevuld met belangstellenden, door de wol geverfde verzamelaars, museumdirecteuren, kunstadviseurs en jonge kopers die hun eerste schreden op het verzamelaarspad zetten. Dat er voor moderne kunst die wordt afgestoten ook buiten het galeriecircuit om een interessante ‘secondary markt’ bestaat, heeft de veiling van kunst uit de Ron Klein Breteler Collection ruimschoots bewezen.

Lees meer

Tribal Art Fair 2017

Hiermee attenderen wij u op de Tribal Art Fair 2017 die van 27 t/m 29 oktober plaats zal vinden in Amsterdam.

Dit jaar viert de Tribal Art Fair zijn 15de editie. In De Duif in Amsterdam exposeren twintig galeries uit binnen- en buitenland tribale objecten uit Afrika, Oceanië, Zuid- en Noord Amerika, en Azië.

 

Lees meer

Taxatiedag Indonesische kunst en Design, Gallery Frans Leidelmeijer in Amsterdam

Zaterdag 28 oktober 2017: Taxatiedag Indonesische kunst en Design, Gallery Frans Leidelmeijer in Amsterdam.

Op 20 september jongstleden organiseerden wij de eerste themaveiling voor Indonesische kunst. Deze veiling werd meteen een groot succes waarbij ook enkele wereldwijde veilingrecords werden gebroken. Zo wisselden schilderijen van Kusama Affandi, Gerard Adolfs, Lee Man Fong en Raden Saleh voor respectievelijk 158.700 euro, 80.600 euro, 111.600 euro en 71.900 euro van eigenaar.
In 2018 zullen wij opnieuw een Indonesian Art Sale houden waarvoor inbreng nu al mogelijk is.

 

Lees meer

A Tasteful Journey, The Ron Klein Breteler Collection

Onder de titel A Tasteful Journey presenteert het Venduehuis een zorgvuldig geselecteerde keuze uit de collectie van de Nederlandse verzamelaar Ron Klein Breteler.  Het Venduehuis is verheugd deze verzameling onder de aandacht van een breed publiek te brengen in de bijzondere setting van de zalen van Pulchri Studio aan het Lange Voorhout in Den Haag. Daarmee wordt een oude traditie in herinnering gebracht. In het verleden werden er namelijk door het Venduehuis in Pulchri regelmatig veilingen georganiseerd.

Lees meer

De Torenstraat gaat 2 maanden dicht voor verkeer

Op woensdag 4 oktober starten nieuwe wegwerkzaamheden nabij de Grote Kerk in verband met de vernieuwing van de tramsporen. Het Venduehuis is gewoon open maar u dient rekening te houden met omleidingen.

Lees meer

Wereldrecord voor schilderij van Gerard Pieter Adolfs bij Haags veilinghuis.

Woensdagmiddag, 20 september, werd een wereldrecord gevestigd tijdens de veiling bij het Venduehuis der Notarissen in Den Haag voor het schilderij “Madoereesche Moord” van Gerard Pieter Adolfs (1898-1968). Het schilderij wisselde voor 80.600 euro (inclusief opgeld) van eigenaar. Het werk wordt gezien als een van de hoogtepunten in het oeuvre van de schilder Adolfs. Een anonieme kunstcriticus omschreef in 1933 in het Soerabaijasch Handelsblad de schildertrant van Adolfs als “Rembrandtesque”.

Het Venduehuis hield een themaveiling die geheel gewijd was aan Indonesische kunst. Met name voor de schilderijen was veel internationale belangstelling en voor meerdere werken werden zeer hoge prijzen gerealiseerd. Er werden zelfs nog twee wereldrecordprijzen behaald tijdens de Indonesian Art Sale.

Lees meer

14 oktober 2017: Kunst en antiek taxatie in MUZEE Scheveningen

 

Op zaterdag 14 oktober kunt u in MUZEE Scheveningen vrijblijvend de waarde laten bepalen van uw eigen kunst en antiek. Een team van professionele taxateurs van het Venduehuis der Notarissen uit Den Haag is aanwezig om een realistische raming van uw mogelijk kostbare bezittingen te geven. U kunt terecht met schilderijen, tekeningen en grafiek, maar ook met Europees en Chinees porselein, zilver en juwelen. Grote of zware objecten kunnen op basis van foto’s worden getaxeerd. Wie wil, kan zijn kunst en antiek ook direct inleveren voor een van de veilingen van het Haagse Venduehuis. Er worden maandelijks veilingen georganiseerd, zowel in de zaal als live online. 

 

 

Lees meer

Kunst en antiek taxatie in Museum MORE

Op zaterdag 16 september 2017 kunt u in museum MORE in Gorssel vrijblijvend de waarde laten bepalen van uw eigen kunst en antiek. Voor het derde achtereenvolgende jaar is het team van het Venduehuis aanwezig om een realistische raming van uw kostbaarheden te geven. U kunt terecht met schilderijen, tekeningen en grafiek, oude prenten en boeken maar ook met Europees en Chinees porselein, zilver en juwelen.

Lees meer

Venduehuis in de media: The Jakarta Post


Dit artikel is geplaatst in The Jakarta Post. The Jakarta Post is een engelstalige krant in Indonesië. 
Zij hebben op 26 augustsus een artikel geplaatst over de Indonesian Art Sale.


 

Lees meer

Kunst en Antiek in augustus

De eerste veiling na de zomerstop is die van 30 en 31 augustus. Traditiegetrouw vallen de kijkdagen voor die veiling samen met het weekend van de Haagse Kunst- en Antiekdagen; daarom zijn er vier kijkdagen. U bent welkom op vrijdag 25 en maandag 28 augustus van 10 tot 17 uur en op zaterdag 26 en zondag 27 augustus van 12 tot 17 uur.

Tijdens deze vier kijkdagen kunt ook u uw eigen kunst en antiek kosteloos laten taxeren en eventueel inbrengen voor veiling.

Lees meer

Indonesian Art Sale, woensdag 20 september 2017

Het Venduehuis veilt al jaren werken van Indische en Indonesische schilders. Dit is niet vreemd als men zich bedenkt dat juist Den Haag als bestuurlijk centrum uitgebreide relaties onderhield met Nederlands-Indië. Vele bestuursambtenaren uit Indië kwamen na hun pensionering naar Den Haag, en na de onafhankelijkheid van Indonesië kwamen er meer dan 100.000 mensen terug naar Nederland, waarvan een flink deel in Den Haag kwam wonen.

Lees meer

Tekening van Harm Kamerlingh Onnes in de Summer Sale

Harm Kamerlingh Onnes werd in 1893 geboren in Zoeterwoude, nabij Leiden. In 1915 schreef hij zich in bij de Leidse Tekenacademie Ars Aemula Naturae. Twee jaar later sloot hij zich aan bij kunstbeweging De Stijl. Mede onder invloed van Bart van der Leck, Theo van Doesburg en Henk Bremmer maakte hij gedurende een tiental jaren overwegend abstract werk. In die tijd ontwierp hij onder meer glas-in-loodramen voor het buitenhuis van architect Jacobus J.P. Oud.

Lees meer

Taxatiemiddag Frans Leidelmeijer

Op vrijdag 7 juli bent u welkom op de taxatiemiddag in Amsterdam in de Gallery van onze ambassadeur en adviseur Frans Leidelmeijer.
De taxatie- en innamedag richt zich vooral op Indonesische en Indische schilderijen van bijvoorbeeld Le Mayeur de Merprès, Theo Meier, Walter Spies, Willem Gerard Hofker, Affandi, Lee Man Fong, Raden Saleh, Sudjojono of Rudolf Bonnet, maar ook op art nouveau en art deo kunst. Chris Vellinga en Frans Leidelmeijer adviseren u tevens graag over de Indische veiling en de art deco en art nouveau veiling op 20 september.

Lees meer

Herontdekt meesterwerk van Adolfs

‘De Madoereesche Moord’ uit 1929 is een hoogtepunt in het oeuvre van Gerard Pieter Adolfs (1898-1968). Zo beschreef een anonieme kunstcriticus van het Soerabaiasch Handelsblad dit werk in 1933. Hij beschrijft de omineuze en mystieke sfeer en de dreigende spanning die tot in elk detail voelbaar is.
Hoe klein de afgebeelde hoofdpersonen in het geheel ook zijn, de dramatiek van de gebeurtenis wordt versterkt door de machtige waringin boom, de boot op de voorgrond, de gespannen toeschouwers en niet in de laatste plaats de architectuur, deels oude huizen en een afbrokkelende oude muur, deels moderne art-deco. 

Lees meer

ATELIER HET LOUVRE

Op woensdag 28 juni 2017 om ca. 13.30 uur worden in het Venduehuis twee bijzondere kunstwerken geveild aan het eind van de reguliere schilderijen-veiling. Het gaat om twee tweeluiken van elk 3.60m x 1.20m, gemaakt door acht kunstenaars met het syndroom van Korsakov. De kunstenaars maken deel uit van ATELIER HET LOUVRE en wonen samen in Domus Nostra, onderdeel van de Stichting Saffier in Den Haag. 

Lees meer

Taxatiedag in het Haags Historisch Museum

Op zaterdag 15 juli organiseert het Venduehuis der Notarissen in Den Haag een taxatiedag in het Haags Historisch Museum. Belangstellenden kunnen deze middag vrijblijvend de waarde van hun kunstvoorwerpen laten bepalen. De taxatiedag richt zich op Indische schilderijen van bijvoorbeeld Le Mayeur de Merprès, Theo Meier, Walter Spies, Willem Gerard Hofker, Affandi, Lee Man Fong, Raden Saleh, Sudjojono of Rudolf Bonnet, maar ook op Chinees porselein, Nederlandse schilderkunst en art nouveau en art deco voorwerpen.

Lees meer

StijlVol Den Haag, taxatiemiddag vrijdag 23 juni

In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl in Leiden is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar ‘Mondrian to Dutch Design’. Deze twee avant-garde bewegingen zijn van grote invloed op hoe de wereld om ons heen er uit ziet. Toen én nu. De Stijl gaat dan ook over meer dan alleen schilderijen. Den Haag pakt in 2017 uit met tal van activiteiten rond de beroemde kunstenaar Piet Mondriaan en de invloedrijke kunstbeweging De Stijl. Ook het Venduehuis doet mee..

Lees meer

Herinrichting Kerkplein rond de Grote Kerk, vanaf 6 juni 2017

Binnenkort start de gemeente Den Haag met de herinrichting van de openbare ruimte rond de Grote Kerk. Tegelijk met deze herinrichting worden de tramsporen op de route Buitenhof – Torenstraat vernieuwd. Winkels en panden blijven bereikbaar maar parkeerplaatsen komen te vervallen en de rij-richting naar de Grote Kerk wordt omgedraaid. Het Kerkplein is niet meer vanuit de Prinsestraat bereikbaar, men wordt omgeleid via de Nobelstraat en de Kleine Nobelstraat.  (Vrachtwagens langer dan 7,5 meter kunnen deze route niet rijden vanwege een krappe bocht.)

Lees meer

Hoogtepunten Voorjaarsveiling

Hoogtepunten Voorjaarsveiling Het Venduehuis kijkt terug op een bijzonder geslaagde Voorjaarsveiling, met een ongekend hoog verkoopresultaat. Wij danken u allen, kopers en verkopers, hartelijk voor het vertrouwen dat u ons hebt gegund. Hieronder vindt u een terugblik op de Voorjaarsveiling met de meest opvallende verkoopopbrengsten.

 

 

Lees meer

Kunst en antiek laten taxeren in Voerman Museum Hattem en Anton Pieck Museum in Hattem

Op zaterdag 1 juli kan iedereen van zijn of haar kunstvoorwerpen in het Voerman Museum Hattem en het Anton Pieck Museum vrijblijvend de waarde laten bepalen. De taxatiedag richt zich speciaal op Indische schilderijen van bijvoorbeeld Le Mayeur de Merprès, Theo Meier, Walter Spies, Willem Gerard Hofker, Affandi, Lee Man Fong, Raden Saleh, Sudjojono of Rudolf Bonnet, maar ook op Chinees porselein, Nederlandse schilderkunst en art nouveau en art deo voorwerpen.

Lees meer

Kunst en antiek laten taxeren in Bronbeek, Arnhem

Op zaterdag 3 juni kan iedereen van zijn of haar kunstvoorwerpen op het landgoed Bronbeek in Arnhem vrijblijvend de waarde laten bepalen. De taxatiedag richt zich op Indische schilderijen van bijvoorbeeld Le Mayeur de Merprès, Theo Meier, Walter Spies, Willem Gerard Hofker, Affandi, Lee Man Fong, Raden Saleh, Sudjojono of Rudolf Bonnet, maar ook op Chinees porselein, Nederlandse schilderkunst en art nouveau en art deco voorwerpen.

Lees meer

Nimeto meets Keith Haring

Op 16 mei veilt het Venduehuis een uniek kunstwerk van Keith Haring, de door hem in 1987 beschilderde zeecontainer voor de Channel Surf Club Knokke. Een onalledaags kunstwerk dat je niet één, twee, drie kunt verplaatsen. Daarom bouwde Maquette Atelier in Den Haag een schaalmodel van de container. Daarnaast wordt op 1 mei op het voorplein van het Venduehuis ook een 1:1 model van Harings’ kunstwerk geplaatst. De replica is gemaakt door leerlingen van technische vakschool Nimeto in Utrecht naar ontwerp en idee van Maquette Atelier in Den Haag. Bekijk hier het filmpje van het beschilderen van de replica.

Venduehuis Salon donderdagavond 11 mei

Op donderdagavond 11 mei spreekt kunsthistoricus René W.Chr. Dessing tijdens de zesde Venduehuis Salon over Hollandse buitenplaatsen met speciale aandacht voor die in Den Haag, Leiden en Amsterdam. In 2012, het Nationale Jaar Historische Buitenplaatsen, schreef René Dessing de Nationale Gids Historische Buitenplaatsen. Samen met co-auteur Jan Holwerda beschrijft hij daarin alle 551 buitenplaatsen in ons land. 

Lees meer

The collection of a gentleman

Op 15 mei a.s. veilt Van Stockum’s Veilingen een bijzondere collectie Indonesische krissen en Japanse zwaarden met als titel ‘The collection of a gentleman’. De online catalogus kunt u bekijken op www.vanstockums-veilingen.nl.

De digitaal bladerbare versie van deze catalogus kunt u hier vinden.

Voorjaarsveiling uitgebreid met nieuwe categorieën

De Voorjaarsveiling mei 2017 is met twee veilingdagen uitgebreid omdat wij enkele buitengewoon interessante collecties in consignatie hebben gekregen die wij alle aandacht willen geven. Interessant is nu al vast te weten dat op maandag 15 mei een grote en bijzondere unieke collectie Japanse zwaarden en Indonesische krissen wordt geveild, afkomstig uit particulier bezit. De veiling op 15 mei vanaf 10:30 uur wordt gehouden in het Venduehuis onder auspiciën van ons zusterbedrijf Van Stockum’s Veilingen. De kijkdagen voor het bezichtigen van deze fraaie collectie zijn van 11 t/m 15 mei 2017 in het Venduehuis, Nobelstraat 5 te Den Haag.

Lees meer

Venduehuis Pop-Up Taxatiedagen Evoluon-Eindhoven, 18-24 april

Het Evoluon in Eindhoven heeft de primeur van de eerste Venduehuis Pop-Up Taxatiedagen in Nederland. In de periode vanaf dinsdag 18 april tot en met maandag 24 april bent u alle dagen tussen 11–16 uur welkom in het Evoluon voor de taxatie van kunst en antiek; deze service is kosteloos.

Lees meer

Lezing Willem Post geannuleerd

Tot onze spijt moeten wij u meedelen dat de lezing die hedenavond 6 april 2017 bij het Venduehuis gegeven zou worden door Willem Post niet door kan gaan wegens onvoorziene omstandigheden.

R’dam Artfair, 29 maart - 2 april

Graag attenderen wij u op de R’dam Artfair die tot en met 2 april in Rotterdam wordt gehouden. De deelnemende standhouders presenteren zich in de industriële entourage van de Onderzeebootloods op het RDM-terrein. Kijk voor meer informatie op: https://www.facebook.com/rdamartfair/

Een toer door het Venduehuis

Peter Meefout, directeur van het Venduehuis der Notarissen, neemt u persoonlijk mee op een toer door het veilinghuis. Wij nodigen u uit om met hem mee te wandelen.

Bereikbaarheid Venduehuis

“Vanaf 26 maart 2017 voert de gemeente groot onderhoud uit aan de belangrijke route Raamweg-Koningskade-Zuid-Hollandlaan. De Raamweg is dan ruim 2 maanden grotendeels afgesloten en op de Koningskade zijn afsluitingen. Verkeer in heel Den Haag gaat hier iets van merken. Op veel plaatsen zal het extra druk zijn op de weg. Op 1 september 2017 is het werk klaar.”

“Als de Raamweg-Koningskade is afgesloten, kan het verkeer de stad bereiken via de S200 (buitenring). U kunt dan bovenlangs via de N440 (Hubertustunnel) en de N14 (Sijtwendetunnel) of onderlangs via de N211 (Lozerlaan).” Klik hier voor meer informatie.

Taxatie- en innamemiddag Panorama Mesdag

24 maart tussen 12.00-16.00 uur organiseren wij een taxatie- en innamemiddag in Panorama Mesdag. Jaap van Eesteren en John Kuin zullen ook aanwezig zijn voor taxatie. Jaap van Eesteren is specialist antieke boeken en prenten bij ons zusterbedrijf Van Stockum’s Veilingen, John Kuin is expert op het gebied van postzegels en munten en verbonden aan Rietdijk Postzegel en Muntenveilingen.


Lees meer

Taxatie- en innamedag Indische schilderijen in Amsterdam

Het Venduehuis organiseert op 24 maart van 12.00 tot 16.00 uur opnieuw een innamedag van Indische schilderijen in Amsterdam. Deze taxatie- en innamedag zal plaatsvinden in de besloten huisgalerie van onze adviseur en ambassadeur Indische kunst en kunstnijverheid Frans Leidelmeijer. Het adres van Gallery Frans Leidelmeijer is Lijnbaansgracht 369/h, 1017XB Amsterdam.

Lees meer

Samenwerking met expert Arthur Dorst

Het Venduehuis heeft haar team van adviseurs uitgebreid met de heer Arthur Dorst.

Arthur Dorst is specialist op het gebied van historische vuur-, slag- en steekwapens (‘Arms and Armour’) met ervaring als professional vanaf 1970. Hij is onder andere taxateur voor verzekeringsmaatschappijen en extern deskundige voor de politie van de Provincie Antwerpen. Tevens is hij expert voor de VNW, Vereniging Nederlandse Wapenverzamelaars.

Taxatiedag in het Zilvermuseum


Iedereen heeft wel iets in huis waarvan je wilt weten wat het waard is. Het zilveren schaaltje van tante, de broche van oma of het schilderij dat op de vrijmarkt is gekocht. Een taxatiedag is dé manier om er achter te komen of u een schat in huis heeft. Op vrijdag 17 februari organiseert het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven in samenwerking met het Venduehuis een taxatiedag. Van 12.00 – 16.00 uur zijn onze Zilver en Juwelen experts aanwezig en een algemeen taxateur om uw zilver, juwelen, edelstenen en overige waardevolle objecten te taxeren.

Lees meer

Rietdijk veilt bij het Venduehuis


We zijn verheugd te melden dat het Venduehuis een samenwerking aangaat met Rietdijk Postzegel- en Muntenveilingen. Het Venduehuis stelt de Huizenzaal ter beschikking voor de veilingen van Rietdijk.

Rietdijk Postzegel- en Muntenveilingen is een sinds 1919 gevestigd veilinghuis gespecialiseerd in de veiling van postzegels en sinds 1980 ook munten, bankbiljetten en penningen. Rietdijk houdt kantoor aan het Noordeinde 41 in Den Haag, schuin tegenover het Paleis Noordeinde. Vanaf deze locatie blijven zij verder geheel zelfstandig opereren.

Lees meer

Proost op het nieuwe jaar!


Het team van het Venduehuis wenst u mooie feestdagen, chanoeka sameach, en een gelukkig en kleurrijk nieuw jaar.

2016 is een fantastisch mooi jaar geworden mede dankzij het vertrouwen dat u ons hebt gegeven. Graag begroeten wij u opnieuw in januari tijdens de kijkdagen en de veilingen.

Het Venduehuis is gesloten vanaf 23 december 16.00 uur tot en met zondag 1 januari 2017.

Fijne feestdagen!

Uitnodiging inbreng Voorjaarsveiling 2017

Voor de Voorjaarsveiling Kunst en Antiek op 16, 17, 18 en 19 mei 2017 nemen wij vanaf heden kunst en antiek in. De laatste mogelijkheid voor inbreng is 27 maart 2017.

Overweegt u uw kostbaarheden te verkopen, maak dan tijdig een afspraak met onze experts om in alle rust de mogelijkheden te bespreken. Neem contact met ons op via 070-3658857 of via info@venduehuis.com

Samenwerking met expert Antoon Gaemers

Antoon Gaemers (1949) is een authoriteit op het gebied van uurwerken, in het bijzonder van mechanische en historische uurwerken. Tot ver buiten de hofstad en in het buitenland wordt zijn kennis en ervaring als gecertificeerd register taxateur horloges gewaardeerd; ook het Venduehuis doet al vele jaren incidenteel een beroep op hem. Per januari 2017 zal ook Antoon Gaemers zich als adviseur aan het Venduehuis verbinden. Daarmee is het team van adviseurs na de komst van Peter van Beveren en Frans Leidelmeijer inmiddels uitgegroeid tot drie personen.

Lees meer

Christmas Sale en Wintermarkt Dickens-Style

Wij geven u hier een kleine impressie van kavels uit onze Christmas Sale, de laatste veiling in dit jaar.

Op zondag 11 december wordt in het Hofkwartier de Wintermarkt Dickens-Style gehouden. Medewerkers van het Venduehuis gaan op deze kijkdag gekleed in historische kostuums, op het voorplein zijn Christmas Carols te horen en er wordt warme chocolademelk geschonken. Ook elders in het Hofkwartier zijn sfeervolle optredens, er zijn kraampjes en fraaie kerstuitstallingen te zien. Kinderen kunnen meedoen aan oude kinderspelen. Speciaal op 11 december is het Venduehuis al open om 11 uur. Kom vooral even langs.

Recordprijs voor ‘De Indische archipel’

Bij Van Stockum’s Veilingen, het zusterbedrijf van het Venduehuis, werd op 30 november ‘De Indische Archipel’ geveild, een fraai en zeldzaam boek met ‘tafereelen uit de natuur en het volksleven in Indië’. De foliant, een eerste editie door S. van Deventer, bevat 24 chromo-lithografieën naar tekeningen en schilderijen van onder meer Rochussen, Lebret, Deeleman en Raden Saleh. Het boek werd verkocht voor de recordprijs van 21.000 euro exclusief opgeld.

Kunstcollectie voormalige Staatsloterij

Vanaf maandag 12:00 uur start er een extra Internet Only veiling. In deze veiling wordt de kunstcollectie van de Staatsloterij online bij het Venduehuis aangeboden. U kunt de kavels persoonlijk komen bekijken op 9 december 2016 van 10:00-16:00 in het voormalige pand van de Staatsloterij aan de Paleisstraat 5 te Den Haag.

Lees meer

Een leven lang kunst


Op 26 mei 2016 overleed de beeldhouwer en medailleur Inka Klinckhard, 93 jaar oud. De laatste jaren van haar leven woonde en werkte zij in het Rosa Spierhuis in Laren, een zorgcentrum voor oudere kunstenaars. In de veilingen van december 2016 en januari 2017 zullen tientallen bronzen penningen en kleine sculpturen van Klinckhard worden geveild afkomstig uit haar nalatenschap. 

Lees meer

Indische archipel


Bij Van Stockum’s Veilingen, het zusterbedrijf van het Venduehuis, komt op 30 november een fraai boek onder de hamer met ‘tafereelen uit de natuur en het volksleven in Indië’. Het boek (kavel 266) is uitgevoerd in een groen linnen band met op het voorblad een driedimensionaal verguld Nederlands wapenschild met twee leeuwen. Deze foliant onder redactie van S. van Deventer Jsz. bevat 24 chromo-lithografieën. Het plaatwerk is gedaan naar tekeningen en schilderijen van onder meer Rochussen, Lebret, Deeleman en vele andere prominente kunstenaars in het 19e eeuwse Indonesië.

Lees meer

Piet Mondriaan geveild voor €109.000

‘Grazende Kalfjes’ van Piet Mondriaan werd tijdens de Najaarsveiling Kunst en Antiek bij het Venduehuis gisteren, op 16 november, verkocht voor 109.000 euro (incl. opgeld). Het schilderij was bijna 100 jaar van de aardbodem verdwenen en dook in 2006 weer op. ‘Grazende Kalfjes’ was het topstuk van de schilderijenveiling. Het verkoopresultaat was een recordprijs: Vergelijkbare werken van Piet Mondriaan met koeien en kalfjes in een weide of in een boomgaard werden eerder in veilingen in het buitenland verkocht voor bedragen rond de 50.000 tot 65.000 euro.

Het hoogste bod werd door een verzamelaar via internet uitgebracht.

Notarisborrel Najaarsveiling 2016


Twee maal per jaar worden de kijkdagen bij het Venduehuis opgeluisterd met een feestelijke borrel. Vele honderden genodigden wandelden zaterdagavond 12 november door de zalen van het veilinghuis. Het ensemble Duo’r, Cystine Carreon (zang en viool) en Bart van Osch (gitaar), zorgde voor mooie muzikale momenten en het team van ’t Hof van Eten zorgde voor een hapje en een drankje.

De Veilingmeester


De 2e editie van De Veilingmeester is op 2 november van de persen gerold. Het halfjaarlijkse magazine van het Venduehuis der Notarissen bevat onder meer interviews met een verzamelaar, met een kunsthandelaar en met een expert en adviseur op het gebied van bedrijfskunstcollecties. U leest over samenwerkingsverbanden die het Venduehuis is aangegaan of binnenkort zal aangaan en er zijn wetenswaardigheden over veilingkavels. Juridische aspecten komen aan bod in een artikel over de rol van de notaris bij een veiling en in een column over volgrecht. Hier kunt u vast een kijkje nemen. Het magazine ligt voor u klaar bij uw volgende bezoek aan het Venduehuis.

Samenwerking met expert Frans Leidelmeijer

Op 12 oktober j.l. werd tijdens de uitzending van het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch bekend gemaakt dat Frans Leidelmeijer zijn medewerking aan het programma beëindigt. Wie denkt dat de expert op het gebied van Indische kunst en van toegepaste kunst uit de periode 1880-1980 na 26 jaar op zijn lauweren gaat rusten, heeft het mis. Wij zijn verheugd te kunnen meedelen dat Frans Leidelmeijer bereid is gevonden per 1 november 2016 samen te werken met ons veilinghuis als adviseur en ambassadeur in het bijzonder op het gebied van de Indische kunst en kunstnijverheid.

Lees meer

Grazende kalfjes, over het werk van Piet Mondriaan

Bij het grote publiek is Piet Mondriaan (1872-1944) bekend als de schilder van de composities met de primaire kleurvlakjes in geel, rood, blauw, zwart en grijs. Hij maakte deze abstracte composities vanaf 1920. Mondriaan is ook de maker van ‘Victory Boogie Woogie’, het schilderij waar twee jaar geleden in Nederland zoveel om te doen was: Het werk is eigendom van de Nederlandse staat en die wilde dit laatste, onvoltooide schilderij van Mondriaan te gelde maken om de Groningse bevolking te compenseren voor de geleden schade aan hun huizen door de ondergrondse gaswinning.

Lees meer

Uitnodiging vijfde Venduehuis Salon


Op vrijdagavond 11 november 2016 organiseert het Venduehuis der Notarissen in Den Haag in aanloop naar de Najaarsveiling Kunst en Antiek haar vijfde Salon. Centraal staat dit keer het werk van de kunstenaar Armando. Gastspreker tijdens de Venduehuis Salon is de heer Antoon Melissen, kunsthistoricus en schrijver, die een inleiding houdt met als titel ‘Armando – Over de schoonheid en het verlangen’. Om aan te melden zie lees meer:

Lees meer

“To buy or not to buy”, over het waarderen van moderne- en hedendaagse kunst.

Peter van Beveren, registertaxateur en adviseur moderne en hedendaagse kunst bij het Venduehuis, geeft op zaterdag 8 oktober een lezing tijdens Art The Hague, de moderne kunstbeurs in de Fokker Terminal Den Haag.

Lees meer

Expert Zilverwerken

Annelies de Boer- van der Minne is geslaagd voor het examen Zilverwerken van de TMV, de  Federatie van Taxateurs Makelaars Veilinghouders in roerende zaken.

Wij feliciteren onze collega van harte met haar diploma! Het is de bekroning van haar jarenlange inzet en expertise op het gebied van zilver.

Taxatiemiddag in Panorama Mesdag

Vrijdagmiddag 28 oktober 2016
Op vrijdag 28 oktober zijn de experts van het Venduehuis weer aanwezig in Panorama Mesdag voor een taxatiemiddag van uw eigen kunst en antiek. Wij verwelkomen u graag in het museum aan de Zeestraat in Den Haag tussen 12.00 – 16.00 uur. Wij zullen aanwezig zijn met experts op het gebied van schilderijen, tekeningen en grafiek, Europees en Chinees porselein, Aziatica, oude boeken en prenten, zilver en juwelen. Bovendien bieden wij voor de eerste keer ook de gelegenheid om munten en postzegels te laten beoordelen.

Fototentoonstelling Esther van der Wallen

5 oktober – 7 november 2016
Fotograferen is voor Esther van der Wallen een tweede natuur. Zij is gespecialiseerd in portret- en reportage (straat)fotografie, en altijd op zoek naar het juiste beeld, de mooiste compositie en spanning.

De serie foto’s die Esther in het Venduehuis exposeert laat vrouwen zien op een manier waarbij het gevoel van de kijker wordt geprikkeld. Door het toepassen van bewegingsonscherpte en grove korrel wordt een spannend en uitdagend beeld gecreëerd.

Lees meer

Fietsen in de “Biesieklette”

De gemeente Den Haag heeft de sinds jaar en dag leegstaande winkelruimte aan de Nobelstraat 2-d gehuurd en hier zal vanaf 10 december 2016 een luxe Biesieklette worden gevestigd. De verbouw van het pand is vandaag gestart. Het is de bedoeling dat bezoekers aan het Venduehuis vanaf deze datum hun rijwiel in deze gratis fietsenstalling plaatsen.

Diamanten huwelijk

Vandaag vieren Jan Reinerie en zijn vrouw Ans hun diamanten huwelijk. Een rijtoer door Den Haag per koets was één van de onderdelen van het feestprogramma dat de kinderen hebben samengesteld. De rijtoer begon bij de oude werkplek van Jan…het Venduehuis!

Selections The Hague, Antiques & Fine Art Fair

Vanaf 29 september tot en met 2 oktober 2016 wordt Selections Antiques & Fine Art Fair gehouden in Den Haag. Circa 50 handelaren in kunst en antiek zullen hun collecties exposeren. De beurs wordt gehouden in de sfeervolle Grote Kerk in Den Haag en is ‘een must’ voor iedere liefhebber en verzamelaar van kunst en antiek. Onder de deelnemers is een toenemend aantal jonge handelaren die hun collecties op een moderne manier presenteren. 

Lees meer

Het Venduehuis en de Marché Royal

Op zondag 9 oktober wordt de Marché Royal, de jaarlijkse Franse Markt, gehouden in de nauwe straatjes van het gezellige Haagse Hofkwartier tussen Noordeinde en Prinsestraat, tussen Grote Kerk en Paleistuin. De Marché Royal valt samen met één van de kijkdagen van het Venduehuis voor de kunst- en antiekveiling in oktober. Daarom begint de kijkdag op zondag 9 oktober niet om 13.00 uur, zoals gebruikelijk, maar om 11.00 uur!

Lees meer

Dinsdag 20 september Prinsjesdag

Op 20 september, de derde dinsdag in september, start het nieuwe parlementaire jaar met de traditionele rijtoer van de Koning en de Koningin vanaf paleis Noordeinde naar de Ridderzaal en weer terug. Er zijn uitgebreide verkeersmaatregelen in het centrum van Den Haag waar u als bezoeker van het Venduehuis mogelijk mee te maken kunt hebben. Kijk voor alle informatie over tijdelijke wegafzettingen en omleidingen op http://www.denhaag.nl/home/bewoners/verkeer-en-vervoer/to/Prinsjesdag-en-Prinsjesfestival.htm

17 september: Taxatiedag Museum MORE, Gorssel

Altijd al willen weten wat de artistieke betekenis is van dat schilderij op zolder? Of de waarde van een dierbaar juweel? Is uw porseleinen beeldje nou kunst of kitsch? Op zaterdag 17 september tussen 11.00 en 16.00 uur houdt het Venduehuis uit Den Haag voor het tweede jaar een taxatiedag in Museum MORE in Gorssel. 

Lees meer

Uitnodiging voor inbreng Najaarsveiling 2016

Graag taxeren wij voor onze internationale najaarsveiling in november 2016 uw waardevolle kunst en antiek. Onze aandacht gaat in het bijzonder uit naar moderne en naoorlogse kunst en Indische kunst. Verder zijn wij geïnteresseerd in Chinees porselein, Haags zilver, juwelen en design. De inbrengtermijn voor de Najaarsveiling loopt tot 23 september 2016.

Lees meer

Peter van Beveren versterkt expertteam Venduehuis

Met ingang van 18 augustus j.l. is de heer Peter van Beveren als adviseur Moderne en Hedendaagse Kunst verbonden aan het Venduehuis. De heer Van Beveren heeft zijn sporen in de kunstwereld meer dan verdiend. Zijn loopbaan verliep via het zijn van autonoom kunstenaar, galeriehouder, internationaal kunsthandelaar, conservator van privé collecties, realiseren van internationale kunstprojecten en taken als gastconservator voor verschillende museale instituten.

Lees meer

Venduehuis sponsort fotoboek


De Jalan Raya Pos of Grote Postweg is de oudste koloniale weg op Java en is 1.000 km lang. Documentair fotograaf Eric Kampherbeek legde deze afstand meerdere keren af per fiets. Hij vroeg zich af of het koloniale verleden van Indonesië vandaag de dag nog een rol speelt.

Lees meer

View en Preview

Presentatie Kunstgalerie Simonis & Buunk, tevens preview Najaarsveiling

Op 9, 10 en 11 september stelt Kunsthandel Simonis & Buunk schilderijen ten toon in het Venduehuis. De schilderijen worden op 20 september 2016 volgens de Vickrey-methode geveild bij Simonis & Buunk in Ede. Tegelijkertijd met deze presentatie organiseert het Venduehuis een preview van een aantal topstukken die in consignatie zijn gegeven voor de Najaarsveiling op 16, 17 en 18 november. Voor deze speciale View en Preview zijn de zalen geopend op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september van 11.00 tot 17.00 uur. 

 

Lees meer

"Wendingen" onder de hamer

In de aanstaande november-veiling van Van Stockum komt een complete reeks van het kunsttijdschrift “Wendingen” onder de hamer. Tussen 1918 en 1932 verschenen in totaal 116 afleveringen en zowel qua formaat (33 x 33 cm) als qua vormgeving nemen ze in de vooroorlogse kunst een uitzonderlijke plaats in. 

Lees meer

Het Venduehuis op Radio 1 en op Radio 4

Het Venduehuis presenteert zich gedurende de Olympische Spelen tijdens diverse reclameblokken op Radio 1 en op Radio 4 met door onze experts en veilingmeesters Drs. Chris Vellinga en Drs. Peter Buurman ingesproken radiocommercials. 

Lees meer

Taxatie vooroorlogs speelgoed op vrijdag 26 augustus

Op vrijdagmiddag 26 augustus kunt u de waarde laten bepalen van uw vooroorlogse speelgoed. De taxatie is vrijblijvend en kosteloos en wordt gedaan door twee onafhankelijke experts van de VEOS, de Vereniging van Expositie van Ouderwets Speelgoed. 

 

Lees meer

Met de TukTuk naar het Venduehuis

Traditiegetrouw start de tweede helft van het veilingseizoen in het laatste weekend van augustus. Dan worden de Haagsche Kunst- en Antiekdagen gehouden. Dit culturele weekend van Den Haag speelt zich af op en nabij het Lange Voorhout. Exclusief voor het Venduehuis rijden op 27 en 28 augustus TukTuk’s tussen het Lange Voorhout en de Nobelstraat; een extra reden om een kijkje te nemen in onze schatkamers!

Lees meer

Eerste boeken- en prentenveiling Van Stockum in het Venduehuis

Op 1 en 2 juni jongstleden werd de eerste veiling van Van Stockum’s Veilingen BV bij het Venduehuis gehouden. Liefhebbers van antiquarische boeken en prenten wisten de nieuwe veilinglocatie prima te vinden. In de Nobelzaal hamerden Jaap van Eesteren en Peter Pruimers bijna 1115 kavels af.

Lees meer

JAMAL TAHIRI, ‘IK BEWONDER’

Van 7 tot en met 21 juli 2016 exposeert Jamal Tahiri portretten in acrylverf in de hal van het Venduehuis.
Jamal Tahiri werd in 1977 geboren in Marokko. Hij woont en werkt al ruim 20 jaar in Den Haag en schildert wie en wat hij bewondert: Nobelprijswinnaars, schrijvers, musici, filmsterren van het witte doek, sporthelden en beroemdheden die politiek actief zijn of waren. 

Lees meer

Imtech zaalveiling: 100% verkocht

Woensdag 29 juni werd de kunstcollectie van Royal Imtech N.V. geveild. Een zaal vol belangstellenden en meerdere geïnteresseerden via de telefoon namen het op tegen een groot aantal bieders via internet. Voor velen was het de eerste keer dat zij actief deelnamen aan een veiling.

Lees meer

Uitgelicht: Paul Beckman

Dit schilderij van Beckman, het bijna 2 meter grote doek “Nacht in Rotterdam”, is een bijzonder en zeldzaam onderdeel van het bescheiden oeuvre van deze in 2000 overleden kunstenaar. Deze Rotterdamse kunstenaar maakte in de meeste gevallen bijzondere meubelen die een steeds vrijere vorm kregen. 

Lees meer

Zet Peter op de kiek

Vanaf vrijdag 1 juli 2016 rijdt collega Peter Buurman mee op een HTM bus van lijn 24. Niet in eigen persoon maar ‘achterop’. En dat een heel jaar lang. Ziet u de Venduehuis-bus rijden met onze reclame op de achterzijde, maak er dan snel een foto van en mail die naar het Venduehuis. .

Lees meer

Zaterdag 25 juni Nederlandse Veteranendag

Op zaterdag 25 juni vindt in Den Haag voor de twaalfde keer de Nederlandse Veteranendag plaats. Veteranendag wordt gevierd met een groots defilé door de binnenstad. De wegen waarover het defilé voorbijtrekt en een ruim gebied hieromheen zijn tussen 10.00-16.00 uur afgesloten voor het verkeer. 

Lees meer

José Goemaere

José Goemaere was een Belgische kunstenaar die halverwege de jaren 60 de Pop Art ontdekte en onder invloed van Warhol, Lichtenstein en Erro een uitbundige verhalende schilderstijl gaat hanteren waarin hij op een collageachtige manier stripfiguren combineert met historische en eigentijdse beeldcitaten. In de jaren '70, na een reis naar India, wordt zijn werk contemplatiever en symbolischer. Hij overlijdt onverwachts in 1992 op 53 jarige leeftijd . 

Lees meer

Nederlandse Pop Art in de Imtech veiling

Woody van Amen vertrekt in 1961 voor een periode van twee jaar naar New York. Daar komt hij in contact met de Amerikaanse avant-garde. Kunstenaars maken in deze jaren de overgang door van het Abstract Expressionisme naar de Pop Art. Hij maakt kennis met het werk van vernieuwers als Robert Rauschenberg, Larry Rivers en Andy Warhol. 

Lees meer

Bedrijfsmemorabilia

Ernest Dezentjé was een bekend kunstenaar in Nederlands-Indië en later in Indonesië. Zijn werk omvat landschappen met sawa’s en vulkanen, maar ook stadsgezichten zoals dit schilderij dat het hoofdkantoor van de Internationale Crediet-en Handels-Vereeniging “Rotterdam” aan de Kali Besar in Batavia laat zien. Het gebouw op het schilderij werd in 1913 ontworpen door het architectenbureau Hulswit, Fermont en Cuypers. 

Lees meer

Preview Imtech kunstcollectie

Groot, heel groot is de kunstcollectie van Royal Imtech N.V. De verzameling omvat meer dan 1000 schilderijen, tekeningen, grafische werken, objecten en bedrijfsmemorabilia. In de aanloop naar de veiling van de Imtech kunstcollectie op 29 juni 2016 presenteren wij hier in de komende weken diverse werken uit die verzameling.

Lees meer

Historisch Museum koopt schilderij met Tromp

In de grote Voorjaarsveiling van het Venduehuis, die vorige week plaatsvond, heeft het Historisch Museum Den Briel in Brielle een schilderij aangeschaft met daarop een afbeelding van de Brielse zeeheld Maarten Tromp.

Lees meer

Internationaal kijken en bieden

Wist u dat de catalogus van het Venduehuis wereldwijd te zien is? Uiteraard via de eigen website maar ook via de volgende veilingplatforms: Invaluable, E-pai live, Auction.fr, Lot-Art, Artnet, Artprice en Barneby’s. Voor u als inbrenger van kunst en antiek betekent dit dat daarmee de kansen op een succesvolle verkoop zeer groot zijn.

Lees meer

Vraag het de restaurateur

Op zaterdag 21 mei en zondag 22 mei zijn de restaurateurs Joanna Hofft (schilderijen) en Paul Berkhout (meubelen) weer aanwezig om u vrijblijvend en onafhankelijk te adviseren over het behoud van uw kunst en antiek. Ook kunnen zij u informeren over de conditie van kavels in onze Voorjaarsveiling die wellicht uw interesse hebben. 

Lees meer

Venduehuis Salon: lezing over exclusieve horloges

Op woensdag 18 mei geeft taxateur en restaurateur Antoon Gaemers tijdens de vierde Venduehuis Salon een lezing over exclusieve horloges, “De geschiedenis, de ontwikkeling en de waarde van het horloge in vogelvlucht”.

Lees meer

Lezing Jan Schlechter Duvall door Frans Leidelmeijer nog plaatsen vrij!

‘Indië kan niet uit mij worden weggedacht. De grondslag van mijn werk is Oostersch,’ zei de wereldberoemde kunstenaar Jan Toorop eens. Hetzelfde geldt voor de schilder en dichter Jan Schlechter Duvall (1922 – 2009). ‘maar hij is ondanks zijn talent als kunstenaar nooit doorgebroken,’

Lees meer

Expositie van Ellen van Stokkum in het Venduehuis

Van 22 april tot en met 12 mei is in de hal van het Venduehuis recent werk te bewonderen van kunstenares Ellen van Stokkum. Zij heeft hiervoor een serie schilderijen geselecteerd uit haar eigen werkatelier en expositieruimte in Wassenaar.  

Lees meer

Uitnodiging lezing Chris Lanooy

Op donderdag 12 mei 2016 organiseert het Venduehuis der Notarissen in aanloop naar de Voorjaarsveiling Kunst en Antiek een lezing over de veelzijdige keramist en schilder Chris Lanooy.

Gastspreker is de heer Willem Heijbroek. Willem Heijbroek is één van de redacteuren en schrijvers van het monografie “Tussen twee vuren, Chris Lanooy 1881-1948”.

Lees meer

Kamermuziekfestival 23 april te gast in het Venduehuis

Op 23 april a.s. zal het Gideon Klein Trio in de Nobelzaal van het Venduehuis om 14:00, 15:00 en 16:00 uur een concert verzorgen met werken van Erkki Melartin en van Gideon Klein. Dit concert maakt deel uit van het Kamermuziekfestival Den Haag. 

Lees meer

Een goed gedekte tafel

Een zeer uitgebreid zilveren bestek (486) en toebehoren (55), Campenhout, Parijs
Een model met guirlandes en opvallende gestileerde zwaan in relief. Meest met monogram L. Deels verguld. Bestaande uit:

Lees meer

Van Stockum's veilt litho van M.C.Escher

Het zusje van het Venduehuis der Notarissen te ‘s-Gravenhage t.w. Van Stockum’s Veilingen heeft de hand kunnen leggen op een litho van M.C. Escher met als titel Tegenstelling (Orde en Chaos). Deze litho is gesigneerd in potlood, gemonogrammeerd en gedateerd II’50 in de steen.

Lees meer

Venduehuis veilt kunstcollectie Royal Imtech

Het Venduehuis der Notarissen te ’s-Gravenhage is door de curatoren in het faillissement van Royal Imtech N.V. verkozen als het veilinghuis dat de volledige kunstcollectie van Imtech mag veilen. De curatoren hebben zich hierbij gebaseerd op de volgende argumenten:

Lees meer

Militaria tijdens de Kunst- en Antiekveiling april 2016

Tijdens de Kunst- en Antiekveiling van april zullen 151 kavels aan militaria worden geveild. Hieronder zes vuurwapens, vijftig afzonderlijke blanke wapens, negen degens en twaalf samengestelde kavels van diverse blanke wapens.

Lees meer

J. Mulder 90 jaar!

Hij is misschien wel de oudste actieve expert in Nederland op het gebied van antieke poppen en speelgoed, Jan Mulder. Nog altijd betrokken bij het Speelgoedmuseum in Brummen en vaak aanwezig tijdens taxatiedagen in den lande om verzamelaars te informeren over (model)treinen, spoorwegemplacementen, vrachtauto’s en poppen van porselein en celluloid.

Lees meer

Han van Meegeren en vervalsingen in de kunst

Op zondagmiddag 10 april om 15.00 uur zal Mr. Rupert van Heijningen een voordracht houden over Vervalsingen in de kunst, met name over Han van Meegeren. De lezing wordt gehouden in samenwerking met de Bewonersvereniging Hofkwartier. De causerie duurt circa 50 minuten; na een korte thee/koffiepauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Lees meer

Pasen 2016

 
Het Venduehuis is gesloten op Eerste en Tweede Paasdag.
Dinsdag 29 maart is het veilinghuis weer geopend vanaf 9.30 uur.
Wij wensen u en uw dierbaren fijne Paasdagen toe!

*foto: Pieter Ouborg (1893-1956), 'Vijf figuren', Voorjaarsveiling kunst en antiek mei 2016

Lees meer

15 april 2016 taxatiemiddag Airborne Museum Oosterbeek

Wilt u weten wat uw kunst, antiek en oude boeken écht waard zijn? Op vrijdag 15 april organiseren wij een taxatiemiddag in het Airborne Museum aan de Utrechtseweg 232 in Oosterbeek.

U bent welkom tussen 12.00 – 16.00 uur om de volgende soorten kunst en antiek te laten beoordelen. 

Lees meer

Taxatiemiddag Castle Fair Amerongen

Op vrijdag 25 maart van 13.00 tot 17.00 uur, organiseren wij samen met Selections Antiques & Fine Art Fair een taxatiemiddag in kasteel Amerongen.

Wilt u weten wat uw kunst, antiek en oude boeken waard zijn? U bent welkom om tijdens deze middag de volgende soorten kunst en antiek te laten beoordelen:

Lees meer

Venduehuis steunt Mappa Mondo Haaglanden

De Stichting Vrienden van Mappa Mondo Haaglanden is opgericht met als doel het leed van ernstig en/of chronisch zieke kinderen te verzachten, ook als daar geen zorgfinanciering voor beschikbaar is. Het Venduehuis maakt deel uit van het zakelijk netwerk en ontving onderstaand jaarverslag.

Lees meer

Fototentoonstelling in het Venduehuis Den Haag

CLOSE-UP SCHEVENINGEN
Kijken door de lens van Micky Bish
7 maart tot en met 5 april 2016

Haags ondernemer Micky Bish heeft van haar passie haar werk gemaakt: fotograaf en filmer. Scheveningen staat daarin centraal, de plaats aan zee die haar eindeloos boeit. 

Lees meer

Jaap van Eesteren, expert oude boeken en prenten

Jaap van Eesteren (Den Haag, 1967) studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 1992 beroepshalve werkzaam in het antiquarische boekenvak. Tussen 1993 en 1999 was hij als catalogusmedewerker en veilingmeester verbonden aan het veilinghuis Van Stockum in Den Haag. Van 2000 tot 2008 was hij Hoofd Antiquariaat bij Boekhandel De Slegte, waar hij verantwoordelijk was voor 34 winkels in Nederland en België.

Lees meer

SCÈNES OP DOEK

Met veel genoegen brengen wij de expositie SCÈNES OP DOEK onder uw aandacht.

De tentoonstelling is het bijzondere resultaat van de samenwerking van kunstschilder Aat Verhoog (MEESTER) en twee jonge kunstenaressen Dóra Benyó en Suzanne van Soest (GEZELLEN).
De expositie, waarin de mens centraal staat, is te bezoeken van zaterdag 12 maart tot en met zondag         3 april in PULCHRI STUDIO, Lange Voorhout 15 in         Den Haag. 

Lees meer

Eerste boeken- en prentenveiling bij het Venduehuis

De eerste boeken- en prentenveiling van Van Stockum’s Veilingen in het pand van het Venduehuis der Notarissen zal plaatsvinden op 1 en 2 juni 2016.

 

Lees meer

Twee veilinghuizen onder één dak

Het Venduehuis der Notarissen te ’s-Gravenhage heeft per 1 januari 2016 de aandelen verworven van Van Stockum’s Veilingen B.V., eveneens gevestigd te Den Haag.
Beide veilinghuizen, die op een steenworp afstand van elkaar liggen, hebben een lange historie.

 

Lees meer

4 maart 2016 taxatiemiddag Jan Tabak Bussum

Wilt u weten wat uw kunst, antiek en oude boeken écht waard zijn? Op vrijdag 4 maart organiseren wij een taxatiemiddag in het bekende hotel Jan Tabak aan de Amersfoortseweg 17 in Bussum. U bent welkom tussen 12.30 – 16.00 uur om de volgende soorten kunst en antiek te laten beoordelen: Schilderijen, tekeningen en aquarellen uit de Haagse School, Indische School en Na-oorlogse kunst, Chinees porselein en aardewerk, Aziatica, zilver, goud en sieraden. 

Lees meer

Archibald Dumbar

Archibald Dumbar (1916-1988) is een Nederlandse edelsmid en sieradenontwerper die in de zogenaamde spijltjesstijl werkte. Deze ruimtelijke stijl, typisch voor de na-oorlogse jaren, werd ook beoefend door zijn zwager, de bekende goudsmid Chris Steenbergen.

De werken van Dumbar zijn meestal niet gesigneerd, maar herkenbaar door het grote vakmanschap en typische organische beeldtaal van de sieraden.

Lees meer

Venduehuis steunt OXFAM-Novib

Naast het realiseren van onze eigen bedrijfsdoelstellingen vinden wij het belangrijk om als organisatie maatschappelijk betrokken te zijn en ons in te zetten voor een betere wereld. Daarom ondersteunt het Venduehuis der Notarissen met ingang van januari 2016 ondernemende mensen in ontwikkelingslanden en kiezen wij ervoor om als bedrijvenambassadeur het werk van Oxfam Novib te steunen.

Lees meer

Esther Langendam expositie in het Venduehuis

Fotografe Esther Langendam exposeert van 23 december t/m 20 januari 2016 in het Venduehuis. 
Haar werk is tentoongesteld in de hal en in de coffee corner van het Venduehuis. 
De bezichtiging is gratis. 

Lees meer

Gewijzigde veilingtarieven 2016

Vanwege de stijgende kosten van exploitatie zullen vanaf 1 januari 2016 de volgende tarieven van toepassing zijn:

De koperscommissie per kavel bedraagt:

Bij een hamerprijs < € 15.000,-                 29% *

Bij een hamerprijs € 15.000,-                 24% *

*Bij aankopen via de veilingsites Epai en Invaluable betaalt u 3% extra op deze tarieven.

Lees meer

Kom in beweging voor MoveS

In de Kunst- en Antiekveiling van december worden zo’n 20 grafische werken van de voormalige Peter Stuyvesant Stichting geveild ten bate van MoveS. MoveS stelt zich ten doel Multiple Sclerose uit de wereld te helpen en dat kan alleen  door met elkaar in beweging te komen. In 2016 wordt voor de zesde keer het klimevenement Klimmen tegen MS gehouden op en om de Mont Ventoux en ook zullen duizenden gesponsorde deelnemers komend jaar de trappen van de Amsterdam Arena beklimmen tijdens ArenA MoveS.

Lees meer

Wintermarkt in Dickens stijl

Zondagmiddag 13 december wordt een Wintermarkt in Dickens stijl georganiseerd door de ondernemers in het Hofkwartier. En die dag valt samen met één van de kijkdagen bij het Venduehuis!

Tussen alle kunst en antiek in de decemberveiling, vind u ook veel fraaie en fonkelende kado's voor onder de kerstboom. Direct na de veiling hebt u nog 4 werkdagen om uw aankopen tijdig in huis te krijgen.

Lees meer

Oester met 21 parels

DEN HAAG - Een peperdure oester met daarin 21 parels heeft donderdag 2.600 euro opgeleverd. De schelp werd geveild bij veilinghuis Venduehuis der Notarissen aan de Nobelstraat in Den Haag.

De koper heeft telefonisch geboden en wil graag anoniem blijven. De nieuwe eigenaar heeft de oester geschonken aan Naturalis in Leiden. Naturalis zegt blij te zijn met de schenking.  'Het is een unieke vondst voor Nederland', Hanko Zwaan, onderzoeker bij Naturalis.

Lees meer

Het Venduehuis taxeert

Vrijdag 20 november: Museum Panorama Mesdag,  Zeestraat 65 in Den Haag, 12.00-16.00 uur

Zaterdag 21 november: Grand Hotel Huis ter Duin, Koningin Astrid Boulevard 5 in Noordwijk, 11.00 – 16.00 uur 

Bent u in het bezit van Indische of Naoorlogse kunst, Chinees of Europees porselein, juwelen, zilver, Aziatica of design? Onze ervaren taxateurs staan voor u klaar om uw hoogwaardige kunst en antiek te taxeren. 

Lees meer

Extra digitale nieuwsbrief

Geachte heer, mevrouw,   

Deze extra digitale nieuwsbrief ontvangt u om u erop attent te maken dat onze website op 28 oktober een nieuwe uitstraling krijgt. Sommige vernieuwingen springen direct in het oog, andere aanpassingen zijn niet direct zichtbaar. Ook achter de schermen is de technische opbouw en ondersteuning van de diverse functies weer helemaal up to date gebracht. 

Lees meer

21 parels in 1 oester

Het NOS Journaal en alle kranten berichtten half september over de vondst van een unieke oester die maar liefst 21 parels bleek te bevatten. Deze vondst wordt nu als éxtra kavel toegevoegd aan de Najaarsveiling bij het Venduehuis. De inbrengcommissie komt ten goede aan het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.

Lees meer

Spotlight: Anton Corbijn

Blijf toveren Anton!” Met deze woorden beëindigde de Nederlandse prins Constantijn een interview dat hij gaf bij de start van een dubbelexpositie met het werk van fotograaf en filmer Anton Corbijn in maart 2015.

Lees meer

Brief Piet Mondriaan ruim 2.800 euro

Een handgeschreven brief van Piet Mondriaan aan zijn vriendin Aletta de Jongh trok maandagavond 12 oktober veel belangstelling.

Tijdens de Vendue Next Door internet-only veiling werd een collage geveild waarin naast de brief ook de originele enveloppe en enkele foto’s waren opgenomen.

Lees meer

Het bruggetje van Droochsloot

Bruggetjes zijn geliefde beeldelementen in de schilder- en tekenkunst. Ze verbinden twee oevers maar ze overspannen ook een rivier of sloot die een symbolische scheidslijn kan zijn tussen stadsdelen, tussen bebouwde omgeving en het platteland, tussen in cultuur gebrachte gronden en de ongerepte natuur.

Lees meer

Opening Marché Royal

Op zondag 4 oktober werd de allereerste Marché Royal, de Franse markt, geopend bij het Venduehuis. Fotograaf Piet Gispen maakte een sfeerreportage.

De opening werd verricht door de heer Xavier Rey, premier conseiller van de Franse ambassade, en de heer Karsten Klein, wethouder stedelijke economie, zorg en havens van de gemeente Den Haag.

Lees meer

Spotlight: Hendrik Kerstens (geveild op 11 november 2015)

Op een dag kwam Paula, de dochter van fotograaf Hendrik Kerstens, thuis van paardrijles. Zij zette haar cap af en daaronder kwam het haarnet te voorschijn waarmee ze haar haren bijeenhield. Volgens het verhaal was dát het moment waarop Kerstens (1956) in het beeld van zijn dochter een gelijkenis zag met de 17e-eeuwse Nederlandse portretschilderkunst.

Lees meer

3 evenementen op 1 dag

Zondag 4 oktober bruist het Hofkwartier van de evenementen.  Het voorplein van het Venduehuis vormt het decor voor een achttal franse oldtimers en in de straatjes van het Hofkwartier wordt de Marché Royal gehouden. De start van de Marché op zondag 4 oktober is om 13.00 uur bij het Venduehuis. En er is méér... 

Lees meer

Taxatie in Katwijks Museum

Is het kunst of kitsch? Hoeveel is het waard  en waar komt het vandaan? Zomaar wat vragen die passen bij een taxatiedag. Het Katwijks Museum organiseert voor de 15e keer een taxatiedag. En voor de 5e maal zijn de experts van het Venduehuis uitgenodigd om daarvoor naar het museum aan de Voorstraat te komen, een lustrum dus!

Lees meer

Taxatiemarathon Wassenaar

Wilt u weten wat uw kunst en antiek waard echt waard is? Op donderdag 24 september 2015 organiseren wij samen met Galerie Patries van Dorst een taxatie- en innamemarathon voor kunst en antiek bij Landgoed De Wittenburg in Wassenaar. De eerste taxatiemarathon in Nederland!

Lees meer

Unieke collectie moderne kunst op weg naar het Venduehuis!

Het Venduehuis is erin geslaagd voor haar novemberveiling een unieke collectie moderne kunst te verwerven. De verzameling bestaat uit meer dan 100 kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars als Anton Corbijn, Aldert Mantje, Herman Brood, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Micha Klein, Paul Blanca en Hendrik Kerstens.

Lees meer

4 oktober: Franse oldtimer Automobielen

Een groep betrokken ondernemers uit het Hofkwartier organiseert samen met de Alliance Française La Haye en het Venduehuis der Notarissen een kleine en verfijnde tentoonstelling van Franse oldtimer Automobielen op zondagmiddag 4 oktober. Op diezelfde dag wordt in de sfeervolle, nauwe straatjes van het Haagse Hofkwartier een Franse Markt gehouden.

Lees meer

Uitnodiging Najaarsveiling 11 november 2015

Graag taxeren wij voor onze internationale kunstveiling uw kunst uit de Romantiek, de Haagse School en de Klassiek Moderne Periode. Onze aandacht gaat in het bijzonder uit naar Indische kunst en Naoorlogse schilderijen.

Lees meer

Taxatie- en inname dagen

Wij brengen u twee primeurs: Wij zijn het eerste veilinghuis dat in Nederland een taxatiemarathon organiseert en ook het eerste dat in het gloednieuwe museum MORE in Gorssel uw eigen kunst en antiek beoordeelt.

Lees meer

Twee schilderijen van Rembrandt

Het Rijksmuseum hoopt 160 miljoen euro bijeen te kunnen brengen om twee schilderijen van Rembrandt aan te kopen. Omroep MAX belde schilderijenexpert Marjolein Regout en vroeg haar om commentaar.

De beoogde aankoop betreft de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Het echtpaar werd in 1634, één jaar na hun huwelijk, door Rembrandt geschilderd.

Lees meer

Start van het nieuwe veilingseizoen

Welkom bij de start van het nieuwe veilingseizoen! De kijkdagen bij de eerste veiling na de zomervakantie vallen traditiegetrouw samen met de Haagsche Kunst- en Antiekdagen. Het Venduehuis heeft daarom haar programma verruimd.

Lees meer

Terug van vakantie

Vanaf 10 augustus is het Venduehuis weer geopend en staat het team van specialisten weer voor u klaar om uw kunst en antiek te taxeren en indien veilinggeschikt op te nemen in haar catalogi. Wilt u zo vriendelijk zijn voorafgaand aan uw komst naar het Venduehuis een afspraak te maken met een van onze experts?

Lees meer

Het Venduehuis swingt

In november 2015 wordt een bruine Yamaha vleugel geveild uit de nalatenschap van Joop Schrier van de Dutch Swing College Band. Aan de vooravond van de Najaarsveiling zal de vleugel live worden bespeeld door componist, arrangeur en pianist Tonny Eyk.

Lees meer

Vakantieperiode zomerseizoen

Het Venduehuis is gesloten van 27 juli tot 10 augustus. De directie en de medewerkers van het Venduehuis wensen u een heerlijke vakantie.

Lees meer

Woodstock en het Vendhuehuis

Op zaterdag 26 september wordt in het Paard van Troje het festival Echoes of Woodstock gehouden. Het Venduehuis is één van de sponsors.

Lees meer

Twee Verveer schilderijen

Het Joods Historisch Museum presenteert vanaf 3 juli Haagse meesters van de romantiek. De Gebroeders Verveer herontdekt. Deze tentoonstelling laat de rol zien die Salomon, Maurits en Elchanon Verveer hadden binnen de Haagse, nationale en internationale kunstwereld.

Lees meer